Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth Gent

Aangemaakt op 28/01/2013

Met de onthulling van een houten ‘eerste steen’ opende de nu 10-jarige Prinses Elisabeth van België vorig jaar het naar haar vernoemde kinderziekenhuis in Gent. Het Rotterdamse bureau de Jong Gortemaker Algra tekende in samenwerking met het Belgische bureau AR-TE voor het complete ontwerp: exterieur en interieur. Het eigenzinnige gebouw is de eerste fase in een grootscheepse renovatie van de ziekenhuiscampus. Met speelse lijnen en primaire signaalkleuren richt de vormtaal zich expliciet op de eindgebruiker: patiëntjes van 0-15 jaar.

Zorg is een specialisme van de Jong Gortemaker Algra (dJGA) en beslaat meer dan de helft van hun portefeuille. De afgelopen jaren realiseerden zij tientallen zorginstellingen, van ziekenhuizen en psychiatrische centra tot complexen voor begeleid wonen. De nieuwbouw voor de Specialistische Pediatrische Afdelingen van het Universitair Ziekenhuis Gent is hun eerste grote gerealiseerde project in België. “Qua regelgeving op het gebied van interieur verschilt het niet zoveel met Nederland, ook niet in deze derdelijns functie”, vertelt interieurarchitect Esther Vroegindeweij. “De normen rondom hygiëne protocollen zijn vergelijkbaar. Wel hebben we de indruk dat facilitaire bureaus in België net iets stelliger zijn in het vastleggen van bepaalde uitgangspunten. Zoals bijvoorbeeld het opnemen van een aparte nis buiten de kamer voor de alcoholdispenser.”

Gevraagd werd een zelfstandige zorgunit te ontwerpen: polikliniek, afdelingen radiologie, OK en IC met de nodige verpleegafdelingen. DJGA werkt voor dergelijke multidisciplinaire projecten in België samen met AR-TE / STABO, een architecten- en ingenieursbureau uit Leuven. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het dynamischer stijl. De gevel toont zachte rondingen en onregelmatig golvende raampartijen; in het midden zit een knip die extra zichtlijnen en dito daglicht oplevert. Onder het opgetilde volume ligt een twee verdiepingen hoog entreegebied met een ziekenhuisstraat en poliplein. Om het spaarzame groen op de campus te koesteren, is de onderbouw ingepakt in een glooiend groen landschap dat bestaat uit groene daken, een tuin en een speelveld. Vroegindeweij: “Een eigenwijs, goed herkenbaar object.”

Ook het interieur moest een goed herkenbare identiteit krijgen die alle leeftijdsgroepen zou aanspreken: jong, fris en helder. Vormgegeven in eerlijke kleuren en eerlijke materialen. Op basis van deze eisen werd de ‘Look & Feel’ samengesteld: primaire kleuren in combinatie met een kalmerende eikenhoutlook en overwegend linoleum vloeren. Qua vormtaal weerspiegelt de golvende lijn van de gevelbeplating zich in balies en betimmeringen. De verschillende wachtruimtes zijn weer afgeschermd met halfhoge ronde wanden. Accenten worden gezet met bolvormige inrichtingselementen die refereren aan het logo van het UZ Gent: de imagobepalende ‘dot’.

Planofurn NV
Industrielaan 60
8790 Waregem

T 056 / 60 60 28
info(at)planofurn.be

Klantenzone

VCA certified